Sådan forholder du dig som rejsende gravid

15. april 2015

Er du gravid og skal ud at rejse, er det vigtigt at forberede sig både før og under rejsen. Se her hvorfor og hvordan.

Alt for ofte sker det desværre, at gravide ender i situationer, de helst havde været foruden, hvis de rejser i slutningen af deres graviditet. Erfaringer viser, at gravide er i tvivl om, hvornår de kan tage på ferie, men også hvordan de skal forholde sig, hvis de skulle få brug for lægehjælp på ferien.

Den lykkelige dag, som det gerne skulle være, når ens barn kommer til verden, kan hurtigt ende med et langt ophold på et udenlandsk hospital. Noget, der tit kommer som et chok for de gravide, der var forberedte på danske forhold, fortæller Uffe Svennson, direktør i Gouda Rejseforsikring:

”I udlandet kan behandlingen af gravide ofte være langt mindre restriktiv, end vi ser det i Danmark. Gravide kan derfor opleve eksempelvis at få ordineret langt mere medicin, end de ville have fået herhjemme. Mange fødeafdelinger i udlandet har et mere konservativt syn på graviditeter og fødsler, så det kan være meget ubehageligt, hvis man havde forventet, at behandling på et eksempelvis græsk hospital forløber nøjagtig som på Rigshospitalet i København.”

Det skal du huske, hvis du rejser under din graviditet

Inden afrejse

 • Tjek, hvordan din rejseforsikring dækker. De fleste selskaber dækker akutte komplikationer og evt. fødsler på rejser indtil 32. uge af graviditeten
 • Tjek, om flyselskabet eller rejsearrangøren har særlige regler for graviditet. Nogle flyselskaber kræver godkendelse i de sidste uger op til termin, og andre vil ikke medtage gravide efter uge 36. Husk desuden, at der skelnes mellem, om du venter ét eller flere børn.
 • Få en kopi af dine medicinske journaler fra din læge og tag den med på din rejse. Det kan være en stor hjælp, hvis du får brug for medicinsk hjælp i udlandet.
 • Hvis du overvejer en rejse til et sted, der kræver særlige vacciner, husk da at tjekke om du kan få disse. Typisk fraråder man vacciner til gravide.
 • Spørg din læge til råds om medicin. Som gravid skal man undgå unødvendig medicin, men det er en god idé selv at medbringe de vigtigste typer medicin, der er godkendt til gravide som fx medicin imod rejsediarre, lettere infektioner mm.
 • Undgå at rejse til steder, hvor der er langt til nærmeste hospital.  
 • Overvej eventuelt en afbestillingsforsikring, så du ikke kommer i økonomiske vanskeligheder, hvis du bliver forhindret i at rejse.

Under rejsen

 • Der er større risiko for at blive dehydreret, når du eksempelvis flyver, så husk at drikke rigeligt med vand
 • Husk at spise ordentligt, så du undgår kvalme og sørg for at have mellemmåltider med dig hele tiden. 
 • Planlæg din rejse grundigt, så du holder dit stressniveau nede.
 • Sørg for at holde blodomløbet i gang ved at strække dine ben eller gå en lille tur. Risikoen for blodpropper stiger under graviditeten, så det anbefales ikke at sidde ned i mere end 90 minutter.
 • Hvis du holder blodomløbet i gang, er der tillige mindre risiko for hævede ankler og fødder. Husk, at du på rejsen måske ikke kan deltage i samme aktiviteter som du kunne, inden du blev gravid. Normalt frarådes aktiviteter som dykning, trekking og ski- og vandsport, da du risikerer at skade fosteret ved fald eller stød.

Skiller mor og barn fra hinanden

I Danmark vil en nybagt mor oftest bruge meget tid sammen med sin nyfødte baby. Men den tradition er anderledes i udlandet. Er man uheldig og føder for tidligt, har Gouda Rejseforsikring oplevet, at barn og mor behandles på forskellige afdelinger – og nogle gange endda på forskellige hospitaler.

Derudover er mulighederne for besøg generelt langt dårligere, og fædrene får ikke altid lov at blive på hospitalet i så lang tid, som de gør på de danske fødegange.

”Den gravide eller nybagte mor kan hurtigt komme til at føle sig på usikker grund på udenlandske fødeafdelinger. Det kan både være de anderledes regler, men også faktorer som, at læger og sygeplejesker ikke taler det samme sprog som en selv, der bliver opfattet som meget utrygt,” fortæller Uffe Svennson.

Også risiko inden 32. uge

Hvis man forbereder sig ordentligt, er der ikke noget i vejen for at rejse, selvom man er gravid. Det er dog vigtigt at undersøge, om ens forsikring dækker rejser efter 32. uge af graviditeten.

Men selv hvis man rejser inden 32. uge, kan der opstå komplikationer, som gør, at den gravide ikke må flyve hjem pga. risiko for en for tidlig fødsel. De gravide må da blive i udlandet, og pludselig er begivenheden måske ikke så lykkelig længere.

Derudover er det vigtigt at huske, at de nye regler med det blå kort ikke dækker en eventuel hjemrejse. Det kan derfor ende med en dyr egenbetaling for hjemtransport eller et længere ophold på et udenlandsk hospital langt fra familie og trygge rammer, hvis ikke man har en privat rejseforsikring.