Undgå uheld på rejsen

29. september 2011

Efter en historisk regnfuld sommer i Danmark, pakker mange danskere kufferten og rejser mod varmere himmelstrøg i efteråret. Som rejsende er der mange ting, du selv kan gøre, for at undgå uheldige situationer som fx tyveri eller sygdom på ferien. Gouda Rejseforsikring giver gode råd til, hvordan du kan undgå uheld på rejsen.

Pas på rygsækken

Som rejsende skal man være meget opmærksom på sin bagage og ejendele. Man står ofte i situationer, hvor der er mange mennesker omkring én, fx i lufthavnens check-ind kø, på en fyldt cafe eller i køen ved en turistattraktion.

Du bør altid låse værdigenstande inde i hotellets safetyboks, og overvej, hvad det er nødvendigt at tage med på stranden, i byen eller på shoppeturen. ”Brug din sunde fornuft, når du rejser. Tag fx ikke ipod og pas med ud om aftenen i håndtasken – tag derimod kun de kontanter med, du skal bruge, og lad dine dyre ejendele blive i hotellets safetyboks,” siger skadedirektør Jørgen Pedersen, Gouda Rejseforsikring. 

Mange danskere tager både bærbar computer, smartphone og ipod med på rejsen. Skal du have elektronisk udstyr med, så pak det altid ned i din håndbagage, da der ikke altid ydes erstatning, hvis det er pakket ned i indtjekket bagage. ”Forebyg før skaden sker – overvej dit behov, og pak computer, kamera og anden elektronik med i håndbagagen,” fortæller Jørgen Pedersen. Udstyr som klapvogne, golfudstyr eller ski kan med fordel emballeres eller opbevares i de såkaldte airshells, som beskytter imod skader. 

Når uheldet er ude

Endelig fremme efter 8 timers flyvning, kufferten pakkes ud og familien går ned på den nærmeste lokale restaurant for at få lidt aftensmad og koldt at drikke. Næste dag kommer regningen, turistmave og feber, ikke lige dén start på ferien, du havde drømt om. Den oftest sete skade på rejsen er sygdom - og særligt turistmave lægger danskerne i sengen på rejsen.

”Ved akut sygdom er det vigtigt, at komme i behandling så hurtigt som muligt. Gå til lægen og få dokumentation for sygdommen samt recept på eventuel medicin. Vores forsikringstagere har adgang til 24 timers lægevagt, hvor de kan ringe og få svar på alle spørgsmål lige fra symptomer til medicin,” fortæller Jørgen Pedersen.

Hvilke typer uheldige situationer kommer danske rejsende ud for?

1. Sygdom
2. Bagagetyveri/bortkomst
3. Bagageforsinkelse
4. Forsinket fremmøde
5. Mistede rejsedokumenter

Det tomme bagagebånd

Det er dejligt at se sin kuffert komme trillende hen af bagagebåndet, når man er nået frem til sin destination. Er man så uheldig, at bagagen er havnet i Bergen i stedet for Barcelona, så er der råd at hente. Her er det vigtigt, at få registreret bagageforsinkelsen og få udleveret en såkaldt PIR-rapport hos flyselskabet. 

Har du en rejseforsikring med bagageforsinkelsesdækning, er der mulighed for at købe tøj og fornødenheder for det dækkede beløb, så du kan klare sig indtil bagagen kommer frem. Husk også altid, at sætte bagagemærker med tydelig angivelse af navn, adresse, tlf. nr. og destination på bagagen – og læg eventuelt en kopi indeni selve tasken også, så flyselskabet kan finde frem til dig, selvom bagagemærket falder af under rejsen.

Tag af sted i god tid

Forsinket fremmøde til en planlagt flyafgang er også en situation, som en del danskere kommer ud for. Det kan være et forsinket tog, en punkteret bil eller anden forsinkelse, der gør, at du ikke når flyet. Tag derfor altid af sted i god tid! 

Har du flere connecting flights, er det en god idé at undersøge dit flyselskabs minimumskrav til connecting time, og se på hvordan lufthavnen er organiseret. Der er ofte forskellige minimumskrav til connecting time afhængig af terminal og destination.

Pas på rejsedokumenterne

Pas og flybilletter er de vigtigste dokumenter på ferien – og det er rigtig ærgerligt at miste dem. Jørgen Pedersen fortæller: ”Vi anbefaler altid, at man scanner sit pas og flybilletter og evt. sygesikringsbevis ind og opbevarer det i sin e-mailboks. Så har man altid en tilgængelig kopi ved hånden, hvis man er så uheldig, at få dem stjålet”. 

Rejser du med sund fornuft og omtanke, kan du minimere risikoen for, at være uheldig på rejsen. Rigtig god rejse!