Rejs problemfrit med børn på sommerferie

11. juni 2009

Solen skinner, kalenderen viser juni måned og mange danske familier er i fuld gang med at planlægge årets sommerferie. Badeferie eller campingtur? Bil eller fly? Hvad skal vi opleve på ferien? Hvad gør vi, hvis vi bliver syge undervejs? For børnefamilier er der ekstra mange ting, der skal tages højde for, når ferien planlægges. Vi giver gode råd til sommerferien med børn.

11. juni 2009 Solen skinner, kalenderen viser juni måned og mange danske familier er i fuld gang med at planlægge årets sommerferie. Badeferie eller campingtur? Bil eller fly? Hvad skal vi opleve på ferien? Hvad gør vi, hvis vi bliver syge undervejs? For børnefamilier er der ekstra mange ting, der skal tages højde for, når ferien planlægges. Vi giver gode råd til sommerferien med børn. Hvor skal vi hen?

Rejsemålet er omdrejningspunktet for ferien – er det sommerhus i Danmark, badeferie i Italien eller campingtur igennem Europa, der opfylder familiens feriedrømme? Uanset rejsemål er det en rigtig god idé at forberede sig, når man rejser med børn. En vellykket ferie kræver, at man har overvejet børnenes behov og interesser.

Strand, leg, aktiviteter og oplevelser

Det er vigtigt at se på børnenes alder, når ferien planlægges. Med de helt små børn er det primært de praktiske ting, der spiller ind, fx om der er en baby-pool, mulighed for at gå ud at spise tæt på hotellet osv. 

Børn i 6-12 års alderen synes ikke om at ligge på stranden og dase, de vil gerne lege og opleve noget. De ældre børn har mange forskellige ønsker for ferien, og her kan det være en god idé at afstemme forventningerne med teenageren – er det solbadning, ekskursioner eller shopping der er i høj kurs?

Maveinfektioner og forstuvninger

Læge Mogens Galsgaard Pedersen, en af de mest erfarne læger på Gouda Rejseforsikrings alarmcentral, har mange års erfaring i de særlige problematikker, der er ved at rejse med børn. ”Hos børnefamilier på ferie ser vi oftest øre- og luftvejsinfektioner på grund af leg i swimmingpools og maveinfektioner som følge af ændrede kostvaner på ferien, eller at barnet sluger vand i poolen. Men vi ser også mange forstuvninger og småskrammer, oftest som følge af løb på bassinkanten ved swimmingpoolen, eller at barnet glider eller snubler på en tur,” fortæller Mogens Galsgaard. 

De helt små børn skal være raske og friske, når man tager af sted på ferie. Forkølede børn på flyveturen kan give problemer pga. trykudligningen. Et godt tip er at give barnet næsedråber inden landing, hvis barnet får ondt i ørerne pga. trykudligningen. Generelt skal man huske at give børn rigeligt med væske uanset om rejseformen er bil, fly, bus eller båd. Hav fx en lille pose med rosiner, frugt og kiks med til barnet sammen med en vandflaske. Tager man på tur skal man også huske rigeligt med vand til alle I familien og selvfølgelig – husk mobiltelefonen. Er uheldet ude, er hjælpen kun et telefonopkald væk

5 gode råd når du rejser med børn

1. Planlæg ferien grundigt
 Planlæg ferien, så den tilgodeser hele familien.

 2. Tjek jeres rejseforsikring
 Undersøg om alle jeres ferieønsker er omfattet på jeres forsikring.

 3. Hold siesta
 Gå i skyggen og slap af ligesom lokalbefolkningen fra kl. 11-14. Husk   solcreme med høj faktor, da børn er meget solfølsomme.

4. Hold pauser undervejs
Hold pauser undervejs, uanset om I rejser med fly, båd, bil, bus eller tog. Sørg for at drikke og spise rigeligt, så I undgår dehydrering.

5. Omtanke og opsyn
Rejs med omtanke og hold opsyn med børnene.

Aktiv ferie

”Med de større børn handler det i høj grad om aktiv ferie. Her skal forældrene tænke over, om de er dækket på deres rejseforsikring for de aktiviteter, som de og børnene skal lave på ferien. Det kan fx være vandsportsaktiviteter, kamelridning, klatring, sejlads, paragliding osv. Kommer børnene til skade på ferien og skal hjemtransporteres til Danmark, kan det betyde en kæmperegning, hvis familien er rejst uden rejseforsikring. ” pointerer Mogens Galsgaard. 

Rejser man med 14-17 årige børn, er det helt andre problematikker, man skal være opmærksom på. Her vil den unge ofte lave aktiviteter på egen hånd sammen med andre unge. Det er en god idé at tage en snak med den unge om fx. udelukkende at drikke drinks som han/hun selv har købt, ikke at køre på scooter uden kørekort osv