Status på ebolaudbruddet

29. maj 2015

Status på ebolaudbruddet

Siden ebolaudbruddet i Vestafrika blev erkendt i marts 2014, er ca. 27.000 blevet smittet, og 11.100 er døde (41 %). Tilfældene er især rapporteret fra tre lande - Liberia, Guinea og Sierra Leone, og der er stadig igangværende smitte i Guinea og Sierra Leone. Enkelte tilfælde, som kan knyttes til udbruddet, er set i Nigeria, Senegal, Spanien, USA, Mali og Storbritannien, men disse lande er sidenhen erklæret ebolafri.

Det er positivt, at der ikke længere er aktiv smittespredning i Liberia, men desværre viser de nyeste tal, at der stadig ikke er kontrol over epidemien i alle områder af Guinea og Sierra Leone. Da epidemien toppede, var hovedfokus for indsatsen at sikre kapacitet til at isolere og behandle syge patienter og at foretage sikre begravelser af ebolaofre. Denne indsats bliver nu gradvis skaleret ned. I den sidste fase af udbruddet er hovedfokus på at foretage kontaktopsporing, således at alle kendte kontakter til ebolapatienter følges og undersøges, så snart de bliver syge. Hvis kontaktopsporingen fungerer optimalt, vil alle nye tilfælde være blandt kendte kontakter, men dette er aktuelt ikke tilfældet.

Der er derfor fortsat brug for styrket indsats i dele af især Guinea for at bringe epidemien under kontrol. Ud over WHO og andre FN-organisationer bidrager europæiske organisationer og institutioner, herunder ECDC, til, at Guinea og Sierra Leone kan opnå det samme positive resultat som er set i Liberia. Især i de områder, hvor der er aktiv transmission, arbejdes der således med bl.a. informationskampagner, lokal kapacitetsopbygning og styrkelse af opsporing og overvågning af tilfælde for at erkende og bryde aktive smittekæder.

Kilde - Statens Serum Institut

Har du spørgsmål til din rejseforsikring, er du velkommen til at kontakte os på 88 20 88 20.