Ufrivilligt på solferie uden tøj

Selvom plus 30 grader er lig bikini- og badebuksevejr, vil du nok nødigt undvære kufferten, når du tager på solferie. Men hele 20,9 procent af danskerne har prøvet at miste deres bagage på en ferie. Direktør i Gouda Rejseforsikring Dan Kjølhede Laursen giver gode råd til, hvad du bør gøre, hvis du ankommer til solferien uden tøj.

Det er ikke ligefrem drømmescenariet at ankomme til den længe ventede feriedestination for at konstatere, at kufferten ikke er kommet med på flyet. Men kommer du i den uheldige situation, kan du trøste dig med, at næsten 21 procent af dine landsmænd har oplevet det samme ifølge ny Gallup-måling foretaget for Gouda. Og du kan lune dig ved tanken om, at størstedelen af den bagage, der forsvinder, kommer retur.

Goudas direktør Dan Kjølhede Laursen giver her sine gode råd til, hvordan du kan håndtere situationen, og hvordan du dækker dig bedst ind både ved at pakke snusfornuftigt hjemmefra, og ved at vælge de rigtige forsikringer.

Hvad gør du, hvis din bagage er forsinket?

”Hvis du står ved bagagebåndet, og der bliver længere og længere mellem kufferterne, og din ikke er en af dem, eller hvis din kuffert er ødelagt, skal du henvende dig til det handling-selskab, dit flyselskab bruger. Det kan for eksempel være Aviator eller Menzies,” forklarer Dan Kjølhede Laursen.

Hos handling-selskabet kan de fortælle dig, hvornår din kuffert vil ankomme. Her vil du også få udleveret en såkaldt PIR-rapport (Property Irregularity Report). Det er et juridisk dokument, du skal have som dokumentation for, at din bagage ikke er nået frem.

”Med PIR-rapporten i hånden kan du henvende dig til dit forsikringsselskab og forhøre dig om, hvad du nu skal gøre. Afhængigt af, hvordan din forsikring dækker, kan du få en bagageforsinkelse. Det er en økonomisk kompensation, så du kan købe badetøj, klipklappere og lignende, så du kan klare dig indtil kufferten kommer. Men husk at gem kvitteringerne, så du kan få erstattet de beløb, du lægger ud for,” siger Dan Kjølhede Laursen.

Fuld erstatning, hvis bagage er væk

Hvis bagagen er sporløst forsvundet og aldrig dukker op, får du erstattet hele indholdet indenfor det beløb, du har købt forsikring til. Erstatningen svarer til værdien af kuffertens indhold. Det vil sige, at har du for eksempel en skjorte med, der er 2 år gammel, får du, hvad der svarer til en 2 år gammel skjorte, mens spritnye sandaler giver mulighed for at købe nye sandaler.

Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger forsikring?

For overhovedet at kunne få erstattet indholdet af din bagage, skal du selvfølgelig være forsikret.

”Når du vælger forsikring, skal du være opmærksom på, om der er bagagedækning, som dækker den værdi, du har med på rejsen, ”siger Dan Kjølhede Laursen.

En anden ting, du skal være opmærksom på, er, om du har en selvrisiko.

”Har du en rejseforsikring i tilknytning til din indboforsikring, skal du være opmærksom på, om den har en selvrisiko. Mange har måske valgt en selvrisiko på 3000 kroner, og det er jo ikke meget, hvis huset brænder, men det kan komme bag på mange, at selvrisikoen også gælder på rejseforsikringen,” siger Dan Kjølhede Laursen.

Anbefalinger når du pakker kuffert

Afslutningsvis kommer Dan Kjølhede Laursen med sine bedste råd til at undgå de værste ulykker, hvis bagagen forsvinder:

  • Rejser I flere sammen, anbefaler vi, at I blander indholdet af jeres kufferter. Rejser I for eksempel som par, kan I fordele jeres tøj ligeligt i kufferterne. Det er nemlig yderst sjældent, at begge kufferter vil forsvinde.
  • Har du livsvigtig medicin med, skal det i håndbagagen. Vi har jævnligt opkald fra folk, der tager livsvigtig medicin, som er i problemer, fordi deres kuffert med medicinen i, ikke er dukket op.

Med en rejseforsikring fra Gouda får du:

  • Dækning på hele ferien
  • 24-timers lægevagt med vejledning om medicin og behandling
  • Dækker lægebehandling, medicin, hospitalsophold og hjemtransport